Монтаж на масивен паркет

По-популярен става паркета през 16 век, когато започва да се използва  във френските кралски дворове от където и идва думата „PARKUET”. C годините търсенето на паркет с големи размери повишава цената му.

Цената на паркета се определя от вида, размера, дебелината и не на последно място качеството му.

Тоест колкото е по-голяма дъската, по-високо качество, по-дебела и от скъпа дървесина, например екзотичната толкова цената ще расте.

На българския пазар има няколко вида дървесина, като дъб, бук, ясен, орех, акация, гледчия и др.

С годините един от най-наложените паркети е дъбът.

Дъбът минава за така наречената благородна дървесина.

Паркетът от дъб представлява голяма част от българските домове. Положителните качества на дъба са, че издържа дълги години, позволява многократно циклене и лесна поддръжка.

За да имате добър дъбов паркет във времето е необходимо:

Равна и здрава замазка
Суха замазка
Влажността на въздуха около 65%
Влажност на паркета 9 плюс минус 2%
Равнината на замазката да е не по-голяма от 2мм. на 2 метра мастар

Като здравина на паркета най-здрава си остава нареждане: рибена кост, перпендикулярна рибена кост и съответно по-слаба плетка си остава тип ”дюшеме”, когато става въпрос за редене с лепене.

Нищо не може да замени естествената красота на дървото породена от растежа на дървесината. Както е известно няма два еднакви детайла, съответно паркета е неповторим във всеки един дом.

Качествено изпълнения паркет дава комфорт, уют и настроение във вашия дом.

Качествата на дъба го правят много подходящ за лакиране ,омасляване или оцветяване.

С годините дъба се раздува и разсъхва и утихват вътрешните напрежения в дървото. Тоест колкото по-стар става толкова е по-издържлив на изкривяване  и усукване.

Различни са мненията, колко трябва да стои паркета в помещението, преди да се залепи за замазката.

Eстественно,че ако го монтираме за пода и паркета е стоял преди това във влажно помещение – например в мазе, той с времето ще се разсъхне и няма да има приемлив вид заради отворените фуги. Или ако паркета е прекалено сух, а замазката е влажна съответно дървесината ще се разшири и паркета ще се надуе. Всички тези параметри, трябва да се вземат предвид преди да се монтира настилката.

На въпроса дали с лак или с масло, искаме да изкажем нашето мнение.

Лак химичен – силно отровен, отлична покривност, силна защита на дървото даже и за обществени сгради. Недостига е, че химичните лакове с времето се изпаряват и създават отровна среда в помещението, където живеете. Трудно се нанасят, винаги остават следи от валяци, от замърсяване, боклуци и разлика в оцветяването на дървесината.

Лаковете на водна основа – предимството е отлични резултати, лесна работа, равномерно оцветена дървесина, бързото изсъхване на лака, екологично чистите материали.

И двата вида лак запечатват дървото и порите остават затворени.

Маслата за дърво – предимството е, че при маслото дървото е пожалено, защото това е естествената му среда, порите на дървото са отворени, паркета и дъските са по-пъстри изпъква повече фладера на дървото и на допир е по-приятно като „коприна”.

Поддържане – вашия под е уникален сам по себе си.

Не трябва да нанасяме каквито и да е препарати през първите две седмици от финализирането на вашия дървен под.

Вземете предвид всички столове, маси, гардероби и други мебели, които са в помещението, че трябва да се изолират с филцови накрайници.

За да избегнете всички неудобства, като разсъхване, изкривяване и деформиране на пода спазвайте необходимата влажност в помещението.

И помнете най-ниско качествения  масивен паркет изглежда много по-добре от най-красивия ламинат.

Към началото
TonParket - Циклене на паркет

FREE
VIEW